Nieuws
Werknemer weigert in coronatijd ander werk, dan (mogelijk) geen loon
De coronacrisis grijpt ook economisch diep in. Zo waren en zijn de restaurants gesloten. Hierdoor kunnen werknemers, zoals bijvoorbeeld obers en serveersters, hun werk niet doen.
Mag een werkgever in zo’n situatie dan van een werknemer verlangen dat hij ander werk verricht? Daarover ging de procedure bij de Rechtbank Rotterdam van 3 november 2020.
ZZP’er? Of toch werknemer?
Op 6 november 2020 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de vraag of er sprake was van een arbeidsovereenkomst (ECLI:NL:HR:2020:1746). Deze uitspraak is echter ook van belang voor zzp’ers en freelancers.
Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen via het UWV? Onderschat dan de procedure niet.
Wat kunt u doen als u werknemers moet ontslaan vanwege corona? U kunt als werkgever bij het UWV een ontslagvergunning aanvragen als er sprake is van bedrijfseconomische omstandigheden waardoor banen komen te vervallen. Het is echter onze ervaring dat werkgevers deze procedure nogal eens onderschatten.
Een werkgever heeft geen witte jas aan
In onze eigen juridische praktijk zien we dat werkgevers stress, werkdruk of een conflict soms niet als een ziekte beschouwen. Daarvoor hoef je niet naar de dokter, maar dat moet je samen, als werkgever en werknemer, in gesprek gaan en zo nodig daarover gezamenlijk afspraken maken. De wet zit echter zo niet in elkaar.
Compensatie transitievergoeding slapend dienstverband? Voor 1 oktober aanvragen
U kunt tot 1 oktober 2020 compensatie aanvragen wanneer u transitievergoeding hebt betaald aan een werknemer wiens dienstverband is beëindigd na meer dan twee jaar ziekte. Dit geldt voor transitievergoedingen die vanaf 1 juli 2015 tot 1 april 2020 zijn uitbetaald.
Compensatiemogelijkheid transitievergoeding opengesteld
Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers compensatie aanvragen als zij een werknemer ontslaan die meer dan twee jaar ziek is. Deze regeling is dus niet uitgesteld door de coronacrisis.
Alleen nog na 1 juli 2015 beëindigde slapende dienstverbanden gecompenseerd.
De compensatieregeling kent de nodige eisen en voorwaarden en heeft terugwerkende kracht tot 1 juli 2015, onder de voorwaarde dat de compensatie aangevraagd wordt tussen 1 april 2020 en 30 september 2020.
Een concurrentiebeding is geen middel om werknemers aan het bedrijf te binden
Bij krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat werkgevers er in ieder geval voor zorgen dat er geen goede, gekwalificeerde werknemers door de achterdeur het bedrijfspand verlaten. Dat betekent niet dat werkgevers werknemers in het bedrijf mogen opsluiten. Feitelijk niet, maar ook juridisch niet.
Is communicatie via whatsapp geldig?
Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of communicatie via Whatsapp met en door een werknemer ook rechtsgeldig is. Op 12 november 2019 heeft het Gerechtshof ‘s-Gravenhage (ECLI:NL:GHDHA:2019:3025) de vraag beantwoord of de verlenging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd via WhatsApp mogelijk is.
Opvolging in het familiebedrijf: tijdig op weg gaan naar de toekomst
Familiebedrijven zijn van onschatbare waarde voor onze Nederlandse economie. Vroeg of laat lopen al deze bedrijven tegen dezelfde vragen aan. Ga ik het bedrijf overdragen aan een derde of aan familie? Welke keuze er ook gemaakt gaat worden, het proces van bedrijfsopvolging of overdracht is een tijdrovend en intensief traject
Omzetting naar een vast contract. Wel of geen transitievergoeding?
Hoe verhoudt zich het recht op een transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd omdat partijen niet tot overeenstemming kunnen komen over de arbeidsvoorwaarden. Daarover heeft op 15 oktober 2019 de Rechtbank Noord-Holland zich gebogen
Ssssstttttt……………De geheimhoudingsplicht in de arbeidsovereenkomst
Is er geen geheimhoudingsverplichting in de arbeidsovereenkomst opgenomen, dan is het toch geen vrij bal voor de werknemer. In de wet is namelijk wel de norm van goed werknemerschap opgenomen (artikel 7:611 BW). Dit is een open norm en betekent in feite dat je je gezonde verstand moet gebruiken.