Nieuws
Kunnen frequent zieke werknemers ontslagen worden?
Regelmatig ziek zijn houdt in dat een werknemer zich vaak ziek en weer beter meldt. Dit is dus iets anders dan een langdurige arbeidsongeschiktheid waarbij sprake is van één aaneengesloten periode van afwezigheid door ziekte. Kan regelmatig ziekteverzuim een reden zijn voor ontslag?
Gaan wij samen verder? Hoe hard is de intentie om samen verder te gaan in een tijdelijk arbeidscontract?
Soms zien we dat in de eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd al een voorschot wordt genomen op een vast dienstverband. Dat gebeurt dan in de vorm van een intentieverklaring. Het verschaffen van deze duidelijkheid, is uiteraard prima. Maar let daarbij wel goed op. Er zijn ook risico’s aan verbonden.
U en uw B.V., let op de zakelijkheid
Een in de praktijk voorkomende situatie is dat de B.V. met enige regelmaat geld uitleent aan de dga. Deze gebruikt het geld dan voor de koop of verbouwing van zijn woning of voor de betaling van (luxe) privé-uitgaven.
Telt een gewaarschuwde werknemer voor drie?
Als het op gevolgen aankomt, lijkt drie soms wel een magisch getal te zijn. Denk aan het straatvoetbal met zijn drie corners, penalty of de three strikes out bij het honkbal.
Met enige regelmaat hoor ik werkgevers zeggen dat ze een werknemer eerst drie keer moeten waarschuwen voordat ze hem of haar mogen ontslaan. Maar klopt dat wel?
Oeps, de overeenkomst verkeerd opgezegd! Wat nu?
Wat als één van de partijen bij een opzegging zich niet aan de vormvoorschriften houdt? Bijvoorbeeld omdat een opzeggende partij niet in de overeenkomst kijkt, maar mondeling opzegt of per e-mail, sms of WhatsApp? Dit zie ik in de praktijk nog wel eens gebeuren. Wat zijn dan de rechtsgevolgen?
Wat is een relatie in een relatiebeding?
Het relatiebeding heeft als doel om de werkgever te beschermen. Een werknemer moet de relaties van zijn ex-werkgever met rust laten als hij elders gaat werken. In het relatiebeding draait het om de relaties van de werkgever. Maar wie zijn deze relaties dan? En wie vallen daar wel of niet onder?
De onderbelichte kant bij fusies, reorganisaties en overnames. Weet u wat er onder water gebeurt?
Fusies, reorganisaties en overnames zijn vaak langlopende en complexe processen. Er komt veel bij kijken en veel aspecten moeten onderzocht worden. Wat naar mijn mening in dit proces echter nogal eens ontbreekt is de intermenselijke kant.
Het succes zit ook arbeidsrechtelijk in een goede voorbereiding
Het is onze ervaring dat werkgevers nog al eens te snel tot een beëindiging van een arbeidsovereenkomst willen overgaan. Zonder een duidelijk dossier en zonder dat een werknemer in de gelegenheid is gesteld om zijn of haar functioneren te kunnen verbeteren. Maar ook hier geldt dat haastige spoed zelden goed is.
Vacature Salarisadministrateur
Ben jij ambitieus met een professioneel kritische houding en heb je een passie voor cijfers? Dan is dit de vacature voor jou! Wil jij, uitdagende werkzaamheden, goede ontwikkelingsmogelijkheden, (internationale) cliënten in verschillende branches en werken bij een sterke accountants- en adviesorganisatie in de regio?
Vacature Junior Assistent Accountant Samenstelpraktijk
Ben jij ambitieus met een professioneel kritische houding en heb je een passie voor cijfers? Dan is dit de vacature voor jou! Wil jij uitdagende werkzaamheden, goede ontwikkelingsmogelijkheden, (internationale) cliënten in verschillende branches en werken bij een sterke accountants- en adviesorganisatie in de regio?
Geen feiten, geen zaak. Ontslag alleen op basis van geruchten is onvoldoende.
We nemen allemaal wel eens een beslissing op grond van onze intuïtie. Gewoon omdat iets wel of niet goed voelt. En waar rook is, zal dan ook wel vuur zijn. In het recht gaat echter om de feiten. Feiten die, als ze door de andere partij betwist worden, aangetoond en zo nodig bewezen moeten worden door degene die deze feiten stelt.
Uitbreiding aansprakelijkheid voor bestuurders van stichtingen en verenigingen
Vanaf 1 juli 2021 zullen er strengere regels gaan gelden voor bestuurders van stichtingen en verenigingen. De wetgever heeft daartoe besloten na een aantal (financiële) schandalen bij woningcorporaties en (zorg)organisaties.