Nieuws
Eerst twee weken schorsing, daarna een ontslag op staande voet. Mag dat (nog)?
Ontslag op staande voet is het zwaarste middel dat een werkgever tot zijn beschikking heeft. . Daarom moet het ontslag zo spoedig mogelijk, dat wil zeggen zonder uitstel, plaatsvinden. Maar wat is zo spoedig mogelijk, bijvoorbeeld als er nog een onderzoek moet worden gedaan naar de feiten?
Bestuursrechter herroept loonsanctie Hago Zorg
Eerder dit jaar schreven wij over een uitspraak van de rechtbank Leeuwarden van 27 februari 2019 (ECLI:NL:RBNNE:2019:754), waarin de rechtbank had geoordeeld dat arbodienst ArboAnders aansprakelijk is voor een loonsanctie die aan Hago Zorg is opgelegd. Inmiddels is daar beroep voor aangetekend. Tijd dus voor een update.
Liegende sollicitant ontslagen
De stelling dat zowel een wervend bedrijf als ook de kandidaat zich tijdens een sollicitatieprocedure (iets wat) mooier voordoen, wordt vaak als een open deur beschouwd. Niet zo raar toch? Je moet jezelf immers “verkopen”.
Maar er zijn natuurlijk grenzen aan dat opdoffen en oppoetsen. Liegen mag niet.
Gelijke beloning voor hetzelfde werk, ook bij grensoverschrijdende detachering in EU
Naast de vele voordelen van het vrije verkeer van diensten in de EU, zijn er ook risico’s. Deze risico’s hangen samen met de verschillen tussen de diverse EU- landen, onder meer op het gebied van de arbeidsvoorwaarden. Eén van de risico’s betreft de oneerlijke concurrentie door misbruik, onderbetaling en sociale dumping, zijnde het gebruik maken van goedkopere arbeid dan binnen het eigen land wettelijk mogelijk is.
De kleine ondernemersregeling vanaf 2020
De kleineondernemersregeling (KOR) verandert met ingang van 1-1-2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de € 20.000 blijft.
Commissaris nog ondernemer voor de BTW?
Op 13 juni jl. heeft het Hof van Justitie uitspraak gedaan in de zaak IO (C-420/18) die potentieel grote gevolgen zal hebben, niet alleen voor leden van Raden van Commissarissen, maar ook voor leden van Raden van Toezicht. Het betreft de vraag wanneer een commissaris zijn werkzaamheden voldoende zelfstandig uitoefent om te kunnen kwalificeren als btw-ondernemer.
Een uitzendkracht in dienst nemen? Pas dan op uw tellen.
Werkt u vaak met uitzendkrachten? Let dan goed op. In de praktijk gaat het nogal eens mis met het verlengen van een contract voor bepaalde tijd.
Weet u het zeker?
De meeste mensen zijn zo nu en dan wel wat wispelturig, komen terug op eerdere toezeggingen of standpunten en nemen in een opwelling beslissingen. Dat heeft meestal juridisch geen gevolgen, maar soms wel.
Het risico van mondelinge arbeidsovereenkomsten en hun verlengingen
In de praktijk zie ik nog met grote regelmaat dat een eerste arbeidsovereenkomst schriftelijk wordt overeengekomen, maar dat de verlengingen daarna mondeling zijn. Dat kan risico’s met zich meebrengen.
Schadevergoeding voor afgewezen zwangere sollicitante
Een werkgever die geen arbeidsovereenkomst wilde sluiten vanwege de zwangerschap van de sollicitante handelde onrechtmatig en was daarmee schadeplichtig.
En weer verandert het arbeidsrecht!
De regering wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen. Minister Koolmees is daarom met een pakket aan maatregelen gekomen die dit samen bereiken. Dit is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Het staat de regering voor ogen dat de geplande ingangsdatum 1 januari 2020 wordt.
Schriftelijke arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd vanaf 2020 financieel aantrekkelijker gemaakt
Bent u een werkgever met werknemers in vaste dienst die uitsluitend mondelinge arbeidsovereenkomsten hebben omdat u deze nooit schriftelijk heeft vastgelegd, dan is het wenselijk om dat nu alsnog te doen. Dat kan u (een hoop) geld schelen als het wetsvoorstel voor de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) met ingang van 1 januari 2020 kracht van wet krijgt.